05.10.2022

Безконтактните картови плащания са най-предпочитани от потребителите

Конференцията DIGI PAY 2022 поставя акцента за удобството и сигурността на онлайн разплащанията
 
В ерата на масова дигитализация на почти всякакви процеси, не е чудно, че потребителите отчитат безконтактните картови разплащания като най-удобните и вторите най-сигурни. Това сочат данните на Mastercard в техния ежегоден анализ на пазара за България - Digital Payment Index 2021. Показателен е фактът, че делът на безконтактните POS терминали е значителните 99%. Въпреки това, данните сочат, че все още 41% от българите все още теглят поне половината от доходите си в брой. В този смисъл, въпреки значителната безопасност на безконтактните и дигитални разплащания, все още в съзнанието на масовия потребител има бариери.

Темата за сигурността на процеса на плащане онлайн, както и борбата с финансови кибер измами идва като естествено продължение на вчерашния eCommerce Summit. Защото къде другаде да разплащаме безконтактно, ако не при електронната търговия? В рамките на петото издание на конференцията DIGI PAY, организирана от ИНФО-ЛВ и част от съпътстващата програма на международните изложения COPIS & FOOD EXHIBITIONS, ще се включат финансови експерти като гл. инспектор Светлин Лазаров от ГДБОБ, Павел Георгиев от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери, Георги Маринов, изп. директор на ePay.bg и EasyPay, Сю Перейра от Европейската комисия и представители на БОРИКА, Mastercard, IBS, Еконт и други.

Ексклузивно за събитието ще бъде представен и проектът за единен Център за борба с измамите (AFC) на БОРИКА и IBS. В центъра на идеята е предоставянето на услуги за наблюдение и превенция на измами към всички финансови институции. Друг акцент от програмата е съвместното участие на ГДБОБ и етичните хакери, които ще разкрият кои са най-четно използваните похвати при кибер атаки както към масовия потребител, така и към бизнеса.
 
Сбогом банкноти, здравейте мобилни приложения!
 
В ежедневието ни навлизат все повече новаторски и не чак толкова нови похвати за разплащане, които все повече ни отдалечават от парите в брой и касовите операции. Ето защо DIGI PAY 2022 отделя специално място и за тях. Представители на бизнеса ще представят нови приложения за плащания онлайн като такива с десетцифрен код или QR код, плащане чрез Viber, чрез пуш нотификации на мобилно устройство.

Като част от програмата за деня е и представянето на нова инициатива на БАСКОМ - Business Tree. Мисията ѝ е дигитализацията на бизнесите у нас. Асоциацията има за цел да срещне различни бизнеси с трудности в дигитализирането на процесите със софтуерния сектор, като така да се обменят добри практики, съвети, да се идентифицират проблемите и да се търсят техните решения.

 
Gallery