15.06.2023

Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, откри изложение INTER DRONE EXPO

Форматът на дрон и бизпилотните технологии се провежда паралелно с изложение Automotive Expo Sofia и Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в.

От 15 до 17 юни INTER DRONE EXPO и паралелно провеждащите се изложение Automotive Expo Sofia и Изложба на класически и ретро автомобили от ХХ в. са притегателен център за публиката от България и чужбина. Трите формата събират бизнеса на дрон и безпилотните технологии, автоиндустрията, сервизирането, автоконсумативите и ценителите на ретро и класически возила. INTER DRONE EXPO се провежда отново под патронажа на президента Румен Радев. От негово име съветникът по отбраната Илия Милушев прочете поздравителен адрес, в който президентът отправя приветствията си към организаторите и участниците.

На 15 май, официален старт на INTER DRONE EXPO даде министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на официална церемония в Изложбена палата 1 на Интер Експо Център. „Авиационната индустрия е ключова за развитието на всяка страна“, каза той и сподели, че безпилотните системи са бъдещето на човечеството. Поздравявайки организаторите на INTER DRONE EXPO за реализацията на второто издание той каза, че в България има потенциал да организиране на форум от световен ранг. „В лицето на Министерството на туризма имате сериозен партньор за развитието на иницативата, иновациите и технологиите, свързани в авиационния бизнес“, отбеляза Георги Гвоздейков.В речта си министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева бе категорична, че държавата трябва да подкрепя високотехнологичните компании. На присъстващите тя представи възможностите на новата европрограма и еврофинансиране. Освен това информира, че МИРБ и МОН подготвят нов Закон за научните иновации и изследвания.

Комплексността като формула на успеха

„Надявам се всички да осъществите много ползотворни контакти“, обърна се към присъстващите управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. Той напомни, че успехът на INTER DRONE EXPO се корени в комплексността му, давайки възможност за развитие на бизнеса, създаване на иновации, споделяна не ноу-хау и придобиване на допълнителни знания, благодарение на съпътстващите събития. „Вярвам, че изложението ще се превърне в традиция“, категоричен е той.

Думите на Ивайло Иванов бяха последвани от речта на Антоанета Барес, Изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“. Тя напомни, че институцията на НКИЗ е ключова за привличане и задържане на инвестициите в държавата.

За глобалното развитие и отношението към перспективите на дроновете напомни Антон Пулийски, председател на УС на Обединено Дрон Общество – основен партньро на INTER DRONE EXPO. „Радвам се, че изложението се превърна в традиция“ ката той и изрази увереност във възходящото му развитие.
Тодор Иванджиков от Асоциацията на българската авиационна индустрия изрази вълнението си за реализацията на изложението. Председателят на организацията изяви желанието в България да се развиват събития от световен мащаб в сферата на авиацията и безпилотните технологии.

Димо Зафиров, един от създателите на традициите в българската дрон-сфера напомни напомни за създаването на основите на безпилотните технологии прец 80-те години на ХХв. Той изрази надежда, че през близките няколко години лично да полети в българско дрон-такси.

На сцената погледите бяха фокусирани и към кап. Николай Калайджиев. На 18 юни, на летище Лесново българският пилот ще направи опит за поставяне на световен рекорд за „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“.

Допълнителна информация за INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia ще откриете съответно и на www.automotive-expo.bg и www.interdroneexpo.bg. Билети за изложенията могат да бъдат закупени през двата сайта и на касите на Интер ЕКспо Център.