30.11.2018

INVESTOR FINANCE FORUM обедини инвестиционната общност в България и региона

Паралелно в Интер Експо Център се проведоха още професионални срещи в рамките на Investor day, семинари по актуални теми IFF Seminars и Investor finance Expo

Управлението на фондовите пазари - голямото предизвикателство не само за България, но и за цяла Европа, обсъждаха български и чуждестранни професионалисти по време на INVESTOR FINANCE FORUM. Конференцията е най-голямото събитие на инвестиционната общност в България и региона, на която най-добрите експерти дискутират актуалните тенденции и прогнози за инвестиране във финансови инструменти.

Във фокуса на обсъжданията беше директивата за европейските финансови пазари. MIFID 2 трасира пътя към европейския капиталов съюз, но налага твърде големи ограничения, които могат да бъдат управлявани само от изкуствен интелект. Инвестициите във Fintech в Европа се оценяват на 19 млрд. евро. Новите финансови пазари създават рискове и големи предизвикателства пред киберсигурността, обясни Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор. „Комисията за финансов надзор преди няколко седмици закри над 40 платформи, които предлагат финансови услуги, без да имат разрешение, допълни тя. „Ако не предвидим това, което ще се случи, поне да бъдем приятно изненадани“, коментира още Караиванова.

Целта на новите правила е да се постигне още по-голяма прозрачност и защита на инвеститорите, поясни Райнър Рийс, генерален директор, Федерацията на европейските фондови борси. Една положителна тенденция е, че миналата година европейският пазар е бил оценен като най-прозрачен в световен мащаб в сравнение със САЩ и Азия. Проблемът със сивия сектор остава. Качеството на данните е изключително слабо все още, подчерта експертът. За истинска прозрачност се иска калибриране, допълни още Рийс.

Инвеститорите плуват в река, в която е заложена много гъста мрежа

Според преподавателя във ВУЗФ Маню Моравенов MIFID 2 е сложна материя с много правила. Но не е необходимо да се калибрираме, ние сме хора, нека се създадат 5-6 основни принципа на най-добри практики и да оставим изкуствения интелект да се справя с тях. Как описа той MIFID 2? “Представете си река, която се забавя. MIFID 2  е с толкова гъста мрежа, която се опитва да хване всички пасажи. Така ще спре вероятно пране на пари и сива икономика, но всяка риба рано или късно ще намери начин да заобиколи мрежата. В намеренията да се регулира и „изчисти“ пазара, може да се стигне до неговото ликвидиране”, коментира Моравенов.  Правилата работят в полза на големите играчи, малките няма да оцелеят. 2/3 от пазара минава през големи брокери, което създава проблем за ликвидността на пазара.  Прозрачността може да нараства, сивата икономика да намалее, но проблемът с ликвидността остава. Необходим е интелигентен начин за регулиране на пазара, категоричен бе Моравенов.

Законът се опитва да намери слабите места, не се опитва само да лови риба, но цели да изчисти водата, целта на местните правила, които прилагат директивата, е да се справят с мътната вода, подчерта Димитър Койчев, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ от Комисията по финансов надзор.

По време на регионалния форум за инвестиции и валутна търговия INVESTOR FINANCE FORUM инвестиционната общност дискутира въпросите, които вълнуват всички – кои инвестиции са изгодни в днешната световна икономическа среда.

Invest a day, win the future

Бъдещето на финансовите пазари, проблемите и рисковете бяха сред ключовите теми, в търсене на решение на проблемите беше и мотото на конференцията “Invest a day, win the future.”

Дискусиите продължиха с темите за света на фондовете и ETF инвестициите, както и глобалните тенденции при управлението на активи. Силата на блокчейн технологиите е друга ключова тема на инвестиционния форум. Блокчейн е бъдещето на инвестиционните пазари и банките започват да разработват подобни платформи. Представете си те да заработят заедно, това означава, че пари ще могат да се прехвърлят лесно и бързо от една в друга финансова институция. Не е далеч времето, когато клиентите ще поискат отваряне на сметка в биткойн и банките ще трябва да отговорят на това търсене, коментираха запалено специалистите.

FX стратегии за търговия на фондовите пазари са ключов фактор за успешна търговия, стана ясно още на конференцията.

За седма поредна година конференцията събра на едно място български и чуждестранни професионалисти от сферата на финансовите, капиталовите и валутните пазари.

В рамките на форума паралелно се проведе също INVESTOR DAY -събитие, посветено на срещите на институционалните инвеститори и представителите на капиталовите пазари в България с публични компании от региона. И тази година зададе актуални въпроси и решения, свързани с функционирането на съвременните капиталови пазари под формата на дискусионни панели и презентации.

IFF SEMINARS – семинари по актуални теми, свързани с иновациите и развитието на финансовата индустрия и валутната търговия

INVESTOR FINANCE EXPO - единственото изложение на платформи, брокери и представители на валутните, финансовите и капиталовите пазари. Участието в изложбената част дава възможност на всяка компания да покаже своята платформа или избран продукт на участниците в конференцията.