21.06.2023

Капитан Николай Калайджиев постави нов световен рекорд

Успехът, заедно със зрелищни дрон-демонстрации на 18 юни, бе постигнат в рамките на второто издание на изложение INTER DRONE EXPO

4 часа и 31 минути. Точно толкова време отне на капитан Николай Калайджиев да постави своя трети световен рекорд с ултралек самолет. На 18 юни, на летище Лесново, пилотът направи 888 виража и постигна целта си да постави рекорд на Guinness за “Най-много последователни 360 градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“. Като част от изложение INTER DRONE EXPO 2023, историческото постижение се проведе успоредно със зрелищни дрон демонстрации през целия неделен ден.

Това е трети авиационен рекорд с ултралек самолет на кап.Николай Калайджиев. През 2021г. и 2022г. той подобри рекордите на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ и за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час“. Постижението му от тази година е историческо, защото е напълно нов световен рекорд.

18 юни – ден за рекорди и дрон-демонстрации

Николай Калайджиев излетя в 12.54 часа от пистата на летище Лесново със самолета си Fly Synthesis Storch CL. За признаване на постижението съдиите на Guinness изискваха от професионалния военен, граждански и акробатичен пилот, да направи най-малко 400 виража. По време на полета си той обяви, че има достатъчно сили и гориво за над 1000 завъртания. Но след съвещание с екипа бе взето решение потижението да приключи след 888-ия вираж.

Рекорда си кап. Николай Калайджиев постигна успоредно с дрон-демонстрации на водещи компании, в рамките на изложение INTER DRONE EXPO 2023. През всички дни на изложението, от 15 до 17 юни, присъстващите на международния форум за дрон и безпилотни технологии можеха да се срещнат в Интер Експо Център с пилота. Второто издание на INTER DRONE EXPO отново бе под патронажа на президента Румен Радев. Изложението даде възможност на присъстващите от България и чужбина да открият тенденциите при дроновете и безпилотните технологии, въздушната и електромобилността, умните градове, дигитализацията, киберсигурността, безпилотните системи, софтуера.

Парарелно с поставянето на световния рекорд, на присъстващите на летище Лесново бяха представени способностите на дронове за различно приложение. Въпреки лошите метеорологични условия, заради които не всички демонстрации се проведоха, гостите се запознаха с част от дроновете и техните възможности.

Поставянето на нов световен рекорд от кап.Николай Калайджиев и зрелищните дрон-демонстрации на летище Лесново на 18 юни в рамките на изложение INTER DRONE EXPO доказаха, че секторът на авиацията и безпилотните технологии е водещ за развитието на държавата. Затова и представителите на сферата от България и чужбина очакват с интерес следващото издание на международното изложение, което отново предстои да изпълни залите на Интер Експо Център.Българският пилот-рекордьор летя със самолет Fly Synthesis Storch CL