18.10.2018

Развитието и бъдещето на българската автомобилна индустрия са във фокуса на Automotive Forum Sofia

В рамките на следващите пет години се очаква над 100 000 души у нас да бъдат заети в автомобилния сектор. Това сочат прогнозите на сектора, които бяха представени при откриването на Automotive Forum Sofia. Форумът се провежда в зала Витоша на Интер Експо Център на 18 и 19 октомври, като част от събитието Аutomotive Forum & Expo Sofia, организаирано от Интер Експо Център и Аутомотив Клъстер България. В рамките на събитието, от 18 до 21 октомври, изложение Аutomotive Expo Sofia поставя следпродажбения сервиз и всичко необходимо за леките, лекотоварните и тежкотоварните автомобили, посетителите ще могат да открият и най-новите технологии и компоненти от сектора на автомобилостроенето.

В церемонията по откриване на Automotive Forum Sofia участие взеха Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017г., Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов и Любомир Станиславов – изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България.

„България започва да заема все по-важно място на картата на автомобилната индустрия“, каза Росен Плевнелиев. Той подчерта, че секторът има мисия, визия и план за развитие, а резултатите показват, че усилията са в правилната посока.

Според представените данни автомобилната индустрия генерира над 5% от брутния вътрешен продукт на България. Отчитайки възход през последните години, автомобилният сектор създава мултиплициращ ефект, тъй като е свързан с много сектори, сред които металургията, машиностроенето, електроникато и електротехникато, както и ICT сектора. Присъстващите изразиха мнение, че събитието ще допринесе за създаване на нови контакти и ще привлече бъдещи инвестиции.

Специализираният форум Automotive Forum Sofia ще се състои от три елемента: Международна конференция, B2B платформа за срещи и Кариерно изложение. Наред с лекциите с практически съвети по актуални теми, дадени от представители на водещи световни компании от автомобилния сектор, форумът ще отвори врати към нови пазари, събирайки на едно място малки, средни и големи предприятия с глобални производители и представители на местната власт. Аutomotive Career Days ще даде възможност за усъвършенстване и на всички, които биха искали да започнат или развият кариерата си в областта на автомобилната индустрия, студенти, IT специалисти, инженери, HR-и. Цялата програма по часове и повече детайли могат да бъдат разгледани тук.

Достъпът до Аutomotive Forum & Expo Sofia ще се осъществява с билети, печатни и електронни покани. Изложението ще бъде отворено за посетители всеки ден от 10:00 до 18:00 часа, а на 21-и октомври, когато входът е свободен, а  работното време ще бъде до 16:00 часа.

Вскички новини за  Аutomotive Forum & Expo Sofia ще откриете тук.